The Stanneylands, Wilmslow

DV8 Designs are proud to introduce the newly reformed Stanneylands located in Wilmslow, Cheshire. The creative overhaul of the venue has included 52 bedrooms, the restaurant and bar area, conservatory, reception area and function room. Our aim for the design was to help bring the owner’s vision to life in supporting the repositioning of the venue by a complete transformation to position The Stanneylands as a gloriously and re-imagined food and drink destination, complimented by an elegant manor house with ‘Best of British’ country house feel  together with a subtle touch of contemporary country charm.

In order for the design to flow throughout the venue and complement its original historic charm, we opted for an earthy colour scheme with splashes of mauve, purple and green hues. To accentuate the ratio between antique and modern-day décor, design features include vintage bric-a-brac, exposed brick walls, timber flooring and feature tiles, together with a series of chequered, floral and multi-textured soft furnishings.

The Gardens were re-designed to enhance the Country House feel and to enhance the sense of arrival for guests, with traditional seating and new greenery to the area. The new and spacious landscaping now gives a hint to the British feel the new Stanneylands offers within the interior.

Stanneylands Hotel

The Reception instantly makes an impact with it’s dark walls contrasting with the white full height window shutters, this is softened with the lighting and eclectic mix of lounge furniture, with a mix of plush velvet and worn leather upholstery, to add that extra spot of comfort for guests upon arrival. We wanted the artwork and bric a brac to really stand out in this area to give the hotel the lasting impression it deserves. P.S. Can you spot Stan the Dog sporting his bowler hat?!

Stanneylands Hotel

Tap & Pantry offers a casual dining experience with local craft ales and spirits. The design of The Tap initially carries on through from the Reception area, offering a sense of comfort through traditional seating and finishes. Leading onto The Pantry where the design brings the outside in. Accompanied by hanging bird cages with foliage and feature lighting in the existing pitched roof this space is light and offers a more casual dining experience.

Stanneylands Hotel

The Parlour is a quieter spot located next to The Tap with cosier seating surrounding the building’s original stone fireplace, true to its name, it is the best lounge space within the venue! We took advantage of the higher ceiling and decided to paint it dark in order to create a softer and more intimate atmosphere, along with a feature multi arm pendant light to make you feel right at home.

Stanneylands Hotel

The Grill Room offers a classic british dining experience. The timber panelling has been retained and lightened in order to give the room a fresher feel. With new double doors to the bay window leading to The Gardens and Terraces, it’s the perfect space to admire the traditional British outdoor area. Classical furniture has been put in place with bright florals and plush velvets to bring the scheme together, with a new bespoke carpet completing the room.

Stanneylands Hotel

The Chambers host to a number of civil ceremonies, conferences and meetings. This space has received a large overhaul, opening up the space to bi-folding doors off the Reception and Tap room areas, it was then finished with bespoke carpet, lighting and artwork within the refurbishment to brighten up the space for a softer feel.

Stanneylands Hotel

The State Room sits on the first floor of the hotel; with the major addition to this room being the newly formed balcony that can be accessed to overlook the gardens, this space has been made to be perfect for hosting functions being advantageous of having an additional private bar area. Bespoke carpets, new drapery and feature lighting have enhanced this space to be more intimate and welcoming for multi-purpose use.

Stanneylands Hotel

The Attic offers a private event space and breakout area, that allows The Stanneylands to cater for small business meetings and private dining. Bespoke joinery, such as the detailed timber meeting room table gives the impression of a traditional former library, which is then contrasted with a fresh and bright teal and yellow colour scheme that gives a memorable impression of a modern ‘Best of British’ theme.

Stanneylands Hotel

Classic Bedrooms 43 bedrooms were re-designed to receive a fresher feel and a bold statement that the guests will remember.Consisting of 2 different design schemes, each brought an element of warmth through the new lighting, furniture, feature wallpaper and soft furnishings to create a home from home touch to each room.

Boutique Bedrooms consists of 6 bedrooms compiled of 3 different designs. The bedrooms received a complete renovation, with each of the designs bringing a sense of country charm; through floral prints, decorative finishes and bespoke scenic digital wallpaper.

Suites, 3 of the existing bedrooms were transformed into bridal suites. With a more spacious and luxurious layout these rooms were designed with fresh hues of greens and purple furnishings and detailed furniture, to not only bring a sense of class but to be in-keeping with the rest of the venue through the hints of country charm.

 

Stanneylands Hotel Stanneylands Hotel Stanneylands Hotel Stanneylands Hotel Stanneylands Hotel Stanneylands Hotel Stanneylands Hotel Stanneylands Hotel Stanneylands Hotel Stanneylands Hotel Stanneylands HotelStanneylands Hotel